היחידה לתהודה מגנטית (MRI) פועלת במסגרת מכון דימות רפואית (רנטגן)
היחידה מצוידת במכשיר MRI חדש, משוכלל ומתקדם, בעל עוצמה של שדה מגנתי 1.5T, פתח המכשיר רחב - 70 ס"מ המאפשר לבצע בדיקות גם לאנשים בעלי מידות גדולות.
ביחידה מבוצע מגוון רחב של בדיקות:
·מערכת עצבים מרכזית (NEURO) וראש-צוואר (Head & Neck),
- אנגיוגרפיה (MRA) של אאורטה וענפיה בלי ועם הזרקת גדוליניום,
- מערכת שריר-שלד (MSK),
- גוף (BODY) - כבד (כולל MRCP), טחול, לבלב, כליות, מעיים (MRE),
·אגן נשים, אגן גברים(כולל הדגמת ערמונית עם סליל אנדורקטלי),
- שד (BREAST),
- לב (CARDIAC).
- בדיקות לילדים קטנים ולאנשים סובלים מפחד ממקומות סגורים (claustrophobia) מבוצעות בטשטוש (sedation) ובמידת הצורך אף בהרדמה מלאה (general anesthesia) בליווי רופא מרדים בכיר ובנוכחות רדיולוג.
הבדיקות מפוענחות ע"י רופאים מומחים, אחרי השתלמות עמיתים (Fellowship).
היחידה נותנת שרות הן לחולים מאושפזים במחלקות המרכז הרפואי (במקרים דחופים) והן שירותים אמבולטוריים לכל מטופל זקוק לבדיקה.
MRI - מידע כללי
בדיקת MRI היא שיטה לסריקת איברים שונים בגוף, אשר בשונה מצילום רנטגן ו C.T, אין בה שימוש בקרני רנטגן (קרינה מיננת).
הטכנולוגיה מתבססת על תהודת גרעיני המימן, שריכוזם גבוה במיוחד במים (מהווים 70% מרקמות הגוף). המכשיר מורכב ממגנטים במיקומים קבועים בתוך מגנט גדול.
באמצעות שידור גלי רדיו לחלופין כיוון המולקולות משתנה באופן מבוקר ומאפשר למגנט ההיקפי לקלוט אותות ולבנות מפה של גרעיני המימן על פי פיזורם בתוך הרקמות השונות.
מסיבה זו, הבדיקה יעילה להדמיה של רקמות רכות בלבד (לעומת רקמת עצם "יבשה").
הכנה לבדיקה:
רוב בדיקות ה M.R.Iאינן דורשות הכנה מיוחדת (צום, שתיית חומר ניגודי). להלן מפורטות בדיקות מיוחדות שלהן נזקקת הכנה מיוחדת בלבד:
1.בדיקת בטן - על הנבדק להיות בצום 6 שעות לפני הבדיקה. ניתן לשתות עד שעתיים לפני הבדיקה מים בלבד.
2.M.R.C.P (Magnetic Resonance Colangiopanreatography)- דימות של דרכי המרה והלבלב, ללא חומר ניגוד. אותן הנחיות כמו בבטן, בנוסף, אין לעשן סיגריות עד שעתיים לפני הבדיקה (גורם לכיווץ כיס המרה).
3.M.R.E (Magnetic Resonance Enterogrphy)- דימות של המעי הדק לאבחון וניטור של מחלות ונגעים כמו קוליטיס ומחלת קרוהן. אותן הנחיות כמו בבטן, בנוסף, יש להגיע כשעתיים לפני ביצוע הבדיקה לצורך שתיית חומר ניגוד (יש לציין כי החומר גורם להתרוקנות מעיים - משלשל). במהלך הבדיקה יוזרק חומר בשם גלוקגון, לתוך השריר (כתף), גורם לעצירת הפריסטלטיקה של המעי לכ-10 דקות.
4.אגן - על הנבדק להיות בצום 4 שעות לפני הבדיקה. ניתן לשתות עד שעתיים לפני הבדיקה מים בלבד. מלבד בדיקת אגן מכוונת לדרכי השתן (M.R.U) - אז יש להנחות את הנבדק לשתות מים בסמוך לביצוע הבדיקה. יש לוודע מול צוות הM.R.I הנחיות ספציפיות.
5.M.R.A (Magnetic Resonance Angiography) ) - דימות של כלי דם, עורקים וורידים. יש לוודע המצעות של וונפלון טוב (ורוד), רצוי באיזור המרפק שמאלי.
6.M.R Cardiac- הבדיקה מיועדת, בין היתר, לגילוי מומים בלב, מחלות פריקרד, פריקרדיטיס ועוד. לא ניתן לבצע את הבדיקה ללא שיתוף פעולה מצד הנבדק, הכולל עצירות הנשימה על פי דרישת הרנטגנאי. במהלך הבדיקה הנבדק מנוטר ע"י מכשיר יעודי (ומדבקות יעודיות). יש להורידו למכון ללא מדבקות ניטור מתכתיות ובמקרה של שיער - גילוח באיזור החזה. כמו כן, מוזרק חומר ניגוד בלחץ, לכן יש צורך בוונלון טוב (ורוד), רצוי במרפק ימין.
7.M.R Artrography - הזרקת חומר ניגוד באופן ישיר אל מפרק הכתף או מפרק הירך כדי להדגים היטב קרעיםעדינים בגידים או בסחוסים, שלא ניתן להדגימם בבדיקת M.R.Iרגילה.
8.M.R.Iערמונית- בדיקה לבירור סרטן הערמונית, הערכה טרום ניתוחית (staging) ועוד. במהלך הבדיקה מוחדר לפי הטבעת סליל אנדו-רקטלי בעובי כאצבע, המשמש לדימות הערמונית. ג'ל אלחוש ימרח על המתמר כדי להקל על החדרתו. על הנבדק להיות בצום 6 שעות לפני הבדיקה. ניתן שתות מים בלבד עד שעתיים לפני הבדיקה.
9.בדיקות בהרדמה - בדיקות לילדים, תינוקות ובעלי מוגבלויות יבוצעו לרוב בהרדמה מלאה או קלה (טשטוש) בנוכחות רופא מרדים ואחות. על הנבדק להיות בצום של 6 שעות. ניתן לשתות מים בלבד עד שעתיים לפני הבדיקה בלבד. ההרדמה יעילה יותר כאשר הילד עייף, לכן רצוי למנוע שינה לפני הבדיקה ולהביא בקבוק להאכלת התינוק לאחר הבדיקה. הנבדק ישאר להשגחה באיזור ההתאוששות ולאחר מכן ישוחרר בהוראת הרופא המרדים.
נשמח לעמוד לשירותכם בכל שאלה.
צוות היחידה
כתבה: פרוייקטים - הקרן לידידות