יחידה : כלי דם

מנהל יחידה

ד"ר שיראל יוספי

  • מידע כללי

היחידה לניתוחי כלי-דם במרכז הרפואי צפון (פוריה), היא חלק מהמערך הקרדיו-וסקולארי שהוקם במרכז הרפואי וכולל גם יחידת ניתוחי לב ומערך קרדיולוגי שלם עם מגוון יחידות אבחנתיות ופולשניות העובדות תוך תיאום מלא בין הצוותים.

מה כדאי לדעת על מחלות כלי דם והטיפולים הניתוחיים בהם?
 
מחלות כלי דם היקפיות חסימתיות:
מחלות כלי דם חסימתיות הן כיום, הסיבה העיקרית לתחלואה ומוות. אנו מכירים את המחלה מפגיעות בשריר הלב (אוטם), אירועים מוחיים, חסימות כלי דם בגפיים או בכלי הדם הגדולים בבטן ועוד.
חסימה בכלי דם עלולה לגרום לאספקת דם לקויה לאיבר הרלבנטי עד חסימה מוחלטת בה עלול להיווצר נזק ממשי עד מצב של פגיעה בתפקוד האיבר.
חסימת כלי דם נוצרת בתהליך ממושך של התפתחות טרשת עורקים, מחלה שבה מצטברים תאים ושומן על דפנות כלי הדם שמתפתחת בהדרגה. בתחילה לא חשים דבר, אך עם החמרת החסימה מתפתח כאב בעיקר בהפעלת האיבר, כגון כאבים בהליכה ברגל שסובלת מאספקת דם לקויה.
החסימה בכלי הדם העורקי יכולה להיות גם פתאומית כאשר השתחרר קריש דם (אמבוליה) והוא נישא עד למוח או לאיבר אחר.
גורמי הסיכון לפיתוח מחלת כלי דם טרשתית הם: גיל מעל 50, עישון, סוכרת, עודף משקל, לחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה וחוסר פעילות גופנית.

מה מרגישים?
ההליכה דורשת מאמץ מהגפיים לעומת מצב מנוחה. שרירי הרגליים זקוקים בעת ההליכה לאספקת דם וחמצן יותר מאשר במנוחה. מי שנפגע במחלה ותהליך החסימה בכלי הדם כבר בעיצומו, חש בעת ההליכה בכאב חד, לרוב בשוק, כאב המאלץ אותו לעצור מיד. כאב זה חולף לאחר מספר דקות עם התחדשות אספקת הדם התקינה, ואפשר להמשיך בצעידה למרחק דומה וזאת עד לכאב ולעצירה הבאה.
במקרה של חסימה מוחלטת נוצר נזק קשה ברקמת הגפה, המתבטא בפצעים ויכול להגיע עד לנמק.

איך מאבחנים?
1. בדיקת לחץ דם והשוואה בין לחץ הדם בידיים לעומת הרגליים.
2. דופלקס
3. אולטראסאונד
4. MRA
5. CT

איך מטפלים?
הטיפול הכירורגי מבוסס על שיחזור אספקת הדם לאיבר הפגוע על ידי מעקף עורקי (רלבנטי בעיקר לעורקי הרגליים) או על ידי הוצאת הפלאק הטרשתי (רלבנטי לעורק התרדמה המוביל דם למוח).

מפרצת אאורטה (אבי העורקים):
מפרצת באבי העורקים (אאורטה) הינה התרחבות של העורק הראשי בגוף. מדובר באחד הסיבוכים השכיחים אצל בני השישים פלוס. ככל שהמפרצת גדולה יותר, גוברת הסכנה של פריצה או קרע (rupture) כפי שקורה כאשר בלון מנופח יתר על המידה. התוצאה של קרע של המפרצת עלולה לסכן חיים בעקבות דימום פנימי מסיבי. לרוב מדובר על מפרצת בחלק הביטני של אבי העורקים.

מהם הטיפולים שקיימים היום לתיקון מפרצת אאורטה בטנית?
1. ניתוחים בכלי דם המתבצעים בשיטה של "פתיחת בטן" בהרדמה מלאה.
2. טיפול אנדו-וסקולרי ע"י הכנסת תומכונים במפשעה (minimally invasive): ניתוחים אלו יעילים ביותר ומאפשרים החלמה מהירה עם פחות סיבוכים מהשיטה הקונבנציונלית.

בפעולה זו מחדירים את השתל הקרוי סטנט-גרפט (שתל על גבי תומכן) לעורקים דרך המפשעה תחת שיקוף רנטגן (בדומה לצנתור), ללא חתכים אלא באמצעות דקירה בלבד. לצורך פרוצדורה כזו דרושה אנטומיה מתאימה של כלי הדם הקיימת בלמעלה ממחצית מן המקרים.