יחידה : שבץ מוחי

מנהל יחידה

ד"ר ניזאר חוראני

אח/ות אחראי/ת

גב' סנדרה אריש

  • מידע כללי

שבץ מוחי, המכונה גם אירוע מוחי, או באנגלית STROKE הוא אחד משלושת הגורמים העיקריים לתמותה בעולם המערבי, והגורם העיקרי לנכות כתוצאה ממחלה. מרבית האירועים המוחיים נובעים מהפרעה באספקת דם לאזור מסוים של המוח.
הנטל העיקרי המיוחס לשבץ מוחי הוא המוגבלות ארוכת הטווח הנגרמת בעקבות האירוע, בפרט באוכלוסייה המבוגרת. על פי הערכות המבוססות על סקרים לאומיים, בישראל מתרחשים כ-18 אלף אירועי מוח מידי שנה ורק חלק קטן זוכים לטיפול בממיס קרישים, לרוב עקב הגעה מאוחרת לבית החולים.

במאי 2019 נפתחה היחידה לשבץ מוחי במרכז הרפואי צפון (פוריה), בניהולו של ד"ר ניזאר חוראני, מומחה לנוירולוגיה ולשבץ מוחי. על פי הנתונים הפעילות עלתה פי 5 מאז פתיחת יחידת השבץ, היחידה מעניקה טיפול מיטבי למטופלי השבץ, מעקב ומניעה שניונית.

בשנים האחרונות חלה מהפכה בגישה הטיפולית בשבץ מוחי, היחידה מציעה טיפול בממיס קרישים למטופלי שבץ אשר מגיעים לבית החולים במסגרת של 4.5 שעות מתחילת סימני השבץ וטיפול מעמיק בשלב החריף בכל סוגי השבץ המוחי. הטיפול בשבץ הוא תלוי זמן, זיהוי מוקדם ואבחון בזמן יקבעו את עתידו של המטופל.

צוותי חדר המיון וצוותים נוספים בבית החולים הוכשרו בגישה חדשנית לתפעול מערך השבץ. השיטה מבטיחה קבלה מהירה לבית החולים ללא המתנה או עיכובים בקבלת האבחון והטיפול. מטופל אשר מגיע לחדר המיון עם סימני שבץ חריף נכנס למסלול המהיר (FAST TRACK) שבו המטופל עובר את הבירור ומקבל את הטיפול המתאים תוך זמן קצר. 

ביחידת השבץ מתאשפזים מטופלים הנמצאים בשלב החריף לאחר אירוע מוחי לטיפול דחוף, ולהמשך בירור וטיפול למניעת אירוע מוחי נוסף. המטופלים עוברים הערכה תפקודית כוללת על ידי צוות רב תחומי מיומן, ומקבלים טיפול המותאם למצבם על ידי צוות הפיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, קלינאות תקשורת, עובדת סוציאלית, דיאטנית והערכה פרטנית לכל מטופל ומשפחתו בזמן השחרור לביתו או למסגרת שיקומית כלשהי. היחידה מעניקה שירות של מעקב אחרי האשפוז, נפתחה במקביל המרפאה לשבץ מוחי לצורך מעקב אחרי השחרור ולכאלה המופנים מהקהילה.

היחידה מאובזרת עם ציוד רפואי משוכלל והמטופלים נמצאים תחת השגחה צמודה של הצוות הרפואי והסיעודי לאורך כל שעות היממה.

יחידת השבץ בצפון (פוריה) מעניקה מענה מיטבי לטיפול בשבץ מוחי באיזור, מעקב במהלך האשפוז, מניעה שניונית, העלאת המודעות וכן בניית קשר עם הקהילה, רופאי המשפחה וצוותי האמבולנסים על מנת לשפר ולזרז את תהליך קבלת המטופלים למרכז הרפואי. בקרוב תיפתח במרכז הרפואי היחידה לצנתורי מוח וכך תוגדר יחידת השבץ כמרכז על בטיפול בשבץ מוחי חריף.