סדנא קבוצתית להגברת המודעות לפגיעה מינית

ביוזמת מרכז טנ"א (לטיפול בנפגעי אלימות מינית) התקיימה בחודשים האחרונים במע"ש טבריה סדנא ראשונה מסוגה להגברת המודעות לפגיעה מינית ודרכים להתמודד במקרים כאלה, כשמדובר באוכלוסייה של בעלי צרכים מיוחדים.

צביה כפרי (הושעיה) וזהבית רייס (קרית שמונה) הן סטודנטיות לתואר ראשון בעבודה סוציאלית, אשר ביוזמת מרכז טנ"א (לטיפול בנפגעי אלימות מינית) שבמרכז הרפואי ע"ש ברוך פדה, פוריה, יצרו סדנא ייחודית לבעלי צרכים מיוחדים במרכז מע"ש בטבריה.

רוחמה כהן, העו"ס של מרכז טנ"א אשר חונכת ומלווה את הסטודנטיות, מסבירה, " בחרנו לעשות את הפרויקט של טיפול קבוצתי של צביה וזהבית עם מרכז מע"ש בטבריה ויצרנו סדנא שעוסקת בהסברה ומניעה של פגיעות מיניות באנשים עם צרכים מיוחדים. זו יוזמה של מרכז טנ"א מאחר וידוע לנו שבעלי צרכים מיוחדים הם קבוצה הרבה יותר פגיעה לאלימות מינית. אין להם יכולת להתנגד או מודעות והבנה של מה שקורה. היה לנו חשוב לעזור להם הן ברמה של העלאת המודעות והן ככתובת לסיוע במקרה שיש אירוע של אלימות מינית שיבוא אלינו כדי להיבדק או לקבל הדרכה, סיוע וטיפול."

שתי הסטודנטיות הגיעו מדי שבוע למרכז מע"ש בטבריה והעבירו 12 מפגשים לקבוצה של 11 איש בגילאים 21-55 . המפגשים התמקדו בנושאים כמו: מגע, אינטימיות, גבולות הגוף, למי מותר לגעת? האם מותר לי לגעת?

צביה, "הרעיון היה לחדד להם את החושים ולחדד את הגבולות בכדי שיוכלו לזהות מצבים- נתנו דוגמאות ממש קונקרטיות. כבר במהלך הסדנא ניתן היה לראות שהם מפנימים את המסרים שהעברנו ואפילו התחילו להשתמש בביטויים שלימדנו אותם כמו - זה הגוף שלי, לא לגעת בי." זהבית מוסיפה, "נתנו להם כלים מאד מעשיים, בעצם דאגנו לפיתוח מיומנויות שיעזרו להם לזהות מצבי סיכון ולהבין שלא צריך לשמור את הדברים בסוד אלא לבקש עזרה."

ד"ר נסיה לנג, האחראית על מרכז טנ"א סיכמה ואמרה, " זו סדנא חשובה שהיינו רוצים לאפשר להוסטלים נוספים גם לבעלי צרכים מיוחדים שונים כגון אוטיסטים בתפקוד גבוה להביא את הסדנא אליהם. בנוסף,יש מקום לעבוד במקביל עם צוות המדריכים כדי לחזק את ההפעלה בכל ימות השנה גם עם המטפלים השונים" .