מצילים רגליים מקטיעה

על פי הסטטיסטיקה, אחד מכל ארבעה חולי סכרת אשר איבד גפה, נפטר תוך שנה. צוות רב מקצועי במרכז הרפואי פוריה, מבצע באמצעות צנתור פתיחה של עורקים ברגלים ומצליח בדרך זו להציל רגליים מקטיעה ולהציל את חיי המטופלים.

סואעד אחמד (67) חולה סכרתי מהכפר ראמה, הגיע למחלקה האורתופדית במרכז הרפואי ע"ש ברוך פדה, פוריה, עם פצע נמקי בעקב. בהתייעצות משותפת של מנהל המחלקה האורתופדית, ד"ר מאג'ד גנאים, מנהל המחלקה הקרדיולוגית וטיפול נמרץ לב, פרופ' יהונתן חסין ומנהל היחידה לכלי דם ד"ר עופר גלילי, הוחלט לבצע פתיחה של העורק המוביל לאזור הפצע. פרופ' חסין מסביר , "בוצעה פתיחת העורק המוביל ישירות לאזור הפצע ברגל באמצעות צנתור, תוך שימוש בהרחבת בלון ממושכת, פתיחת הדרך אל העורק ופתיחת העורק עצמו. לאחר הפעולה ראינו שהדופק חזר לכף הרגל והחל תהליך ריפוי מואץ." ואכן, תוך שלושה ימים אחמד סיפר שהוא חש הרבה יותר טוב, הכאבים העזים שחש ברגלו חלפו והוא מרגיש שיפור משמעותי .

ד"ר עופר גלילי מנהל היחידה לכלי דם מציין כי בשנת 2012 בוצעו הודות לפעילות הצוות המקצועי המשולב, 9 טיפוליםשל פתיחת עורקים חסומים מתחת לברך. בחודשים הראשונים של2013 מלבד אחמד סואעד, טופלו 3 חולים נוספים. "לאט לאט אנחנו מכניסים את הטיפול הזה, בעבר התייחסו לרגל סכרתית כלא ברת טיפול. כיום הטכנולוגיה היא כזו שאנחנו יכולים לטפל בכלי דם מאד קטנים, יש לנו כאן במרכז הרפואי פוריה את המיומנות והיכולת."

פרופ' חסין מדגיש, "אנו קוראים לחולים סכרתיים לא לחכות, לא לשבת בבית, בואו לבית החולים. יש טיפול לרגל סכרתית. וככל שהטיפול יבוצע בשלב מוקדם יותר, כך נוכל למנוע קטיעה של הרגלונציל את חייהם של החולים הסכרתיים" .ד"ר מאג'ד גנאים, מנהל המחלקה האורתופדית, מסכם : "מדובר לא רק במניעת קטיעה של גפים, אלא בהצלת חיים. על פי הנתונים הסטטיסטיים, אחד מכל ארבעה חולי סכרת אשר איבד גפה, ימות תוך שנה. כך שלא מדובר רק בהצלת הגפה מדובר בהצלת חיים! "