חדש בפדה-פוריה ! מרפאה לבעיות אכילה בגיל הרך

בשורה חשובה להורים! צוות רב תחומי , שבראשו ד"ר אבי און, מומחה ברפואת ילדים , נותן הדרכה, ייעוץ וטיפול מקצועי לתינוקות ופעוטות בגילאים 0-6 במסגרת המרפאה החדשה לבעיות אכילה לגיל הרך.

במסגרת הרחבת השירותים של מערך הילדים במרכז הרפואי פדה-פוריה, נפתחה לאחרונה מרפאה ייחודית לטיפול בבעיות אכילה בגיל הרך , מגיל לידה ועד גיל 6 . בשנים האחרונות ניכרת  עלייה במספר הפניות של הורים המודאגים מהרגלי האכילה ומקצב הגדילה של ילדם,  שכיחות התופעה  בגיל הרך מוערכת בכ - 25% מהילדים. בעיות אכילה של הגיל הרך נגרמות מסיבות
שונות : גורמים ביולוגיים-גנטיים, רגשיים, משפחתיים ותרבותיים-חברתיים. הן מתבטאות בסירוב חלקי או מלא לאכול, קשיים בשלבי המעברים השונים (למשל המעבר מהנקה מלאה ו/או אכילה מבקבוק למזון משלים), התנהגויות אכילה חריגות כמו בכי סביב ארוחה, אגירת מזון בפה, או האכלה בזמן שינה.

ד"ר אבי און מנהל המרפאה, מומחה ברפואת ילדים, גסטרואנטרולוגיה ותזונה, מדגיש כי הטיפול היעיל ביותר הוא באמצעות צוות רב מקצועי רחב אשר מסתכל על הבעיה מבחינה רפואית קלינית, רגשית- התנהגותית, התפתחות הילד וכמובן ההיבט התזונתי. הצוות יושב יחד, החל משלב האבחון ולאורך הטיפול עצמו, "אנחנו עושים תצפיות אכילה ויכולים במהלך התצפית לאבחן את הדינמיקה בהאכלה ואת האינטראקציה בין המאכיל המרכזי לילד. לומדים מזה הרבה על הגישה של הילד לאוכל, היכולות המוטוריות שלו . מומלץ להגיע לבדיקה וייעוץ מאחר ובהיעדר טיפול מתאים, בעיות האכילה  עלולות להחמיר עם הזמן".

טל שדה קון, רכזת המרפאה שהיא דיאטנית מומחית להפרעות אכילה של הגיל הרך, מציינת כי כעת עומדת  לרשות ההורים תושבי האזור כולו, מרפאה מקצועית אשר נותנת  מענה חיוני שהיה חסר באזור, בתחום בעיות האכילה של תינוקות וילדים. צוות המרפאה כולל גם את  דפנה עוז אלטר, עו"ס, שיר ערקי, דיאטנית , טנוס טנוס, קלינאי תקשורת, סוניה סגל, אחות ילדים ומתאמת המרפאה.

ד"ר אבי און, "אנשים שומעים בעיות אכילה וחושבים על אנורקסיה, זו טעות לחשוב ככה, יש בעיות אכילה מאד מגוונות וגם בגיל הרך...תינוקות שקשה להם לעבור מהנקה מלאה לשלב של מזון טחון או ממזון טחון למזון מוצק... אנחנו גם שמים דגש על צורת ההאכלה: לא רק אם הילד אוכל אלא איך האמא או האבא  מאכילים אותו , ונותנים כלים להורה לגישת האכלה מתאימה".
מירה אליהו, אם צעירה (טבריה) אשר הגיעה עם בנה הראשון מיכאל בן השנתיים וחצי, למרפאה,  סיפרה, " ... הוא היה אוכל ואחרי כמה דקות עושה כאילו הוא עומד להקיא, ואחרי זה  במשך כמה שעות הוא לא היה מוכן להכניס שום דבר לפה.. . ואני הייתי מאד בלחץ, בדקתי באינטרנט והייתי בטוחה שיש לו בעיה רפואית וזה מאד הדאיג אותי ...."

טל שדה קון , " לתגובת ההורים יש משקל משמעותי בהתמודדות עם הבעיה, כשההורים והסביבה שמים על זה דגש גדול מדי או נגררים להתנהגות מוטעית כמו להאכיל בכח או להאכיל את הילד באמבטיה או במיטה... ברוב המקרים הבעיות הן קלות ואמורות לחלוף, אבל כאשר ההורים לא מקבלים את ההדרכה המתאימה, הבעיה עלולה להחמיר, להתמשך, ולגרור השלכות כמו תת תזונה, ופגיעה בגדילה של הילד ובקצב ההתפתחות...מירה הגיעה אלינו עם מיכאל לאבחון וטיפול, הסברנו והרגענו, ברגע שהיא  הבינה שאין פה בעיה רפואית , היא נרגעה והתגובות שלה השתנו ואז גם הילד נרגע והתחיל להגיב אחרת".