בשורה אדירה לתושבי האזור, בחודש מאי נפתחה יחידת שבץ מוחי STROKE - חדשה במרכז הרפואי פדה-פוריה. בראש היחידה עומד ד"ר ניזאר חוראני, נוירולוג מומחה בשבץ מוחי.
ד"ר ארז און , מנהל המרכז הרפואי בישר כי התוכנית היא שבעתיד הקרוב המרכז הרפואי פדה פוריה יהיה מרכז מוח מוביל לאזור הגליל המזרחי, " כל מי שזקוק יקבל ביחידת השבץ המוחי את הטיפול המקצועי ביותר למניעת הנזק המוחי. השלב המשמעותי הבא יהיה פתיחת יחידה לצנתורי מח . כיום באזור הצפון יש צנתור מח רק ברמב"ם או בביה"ח לגליל בנהריה. כלומר אין מענה לתושבים שלנו, אנחנו ניתן מענה חיוני ואפילו קריטי לתושבי האזור שלנו ! זמן הוא משמעותי מאד במקרים כאלה, מאחר והדקות שחולפות משמען פגיעה בתאי המוח. עם פתיחת צנתורי מוח, תוך כחצי שנה, אנחנו נהיה מרכז מוח מוביל לאזור כולו ".
ד"ר חוראני מסביר, " במקרי שבץ מוחי ישנה חשיבות קריטית למתן טיפול תוך זמן קצר. בכל דקה שחולפת ללא טיפול, נפגעים 2 מיליון תאי מוח! לכן הזמן הוא קריטי להצלחת הטיפול. הקמת יחידה לשבץ מוחי משמעה שאנחנו יכולים לשפר את איכות הטיפול במקרי שבץ מוחי ולתת מענה מיטבי לחולי השבץ באזור. בנוסף, אנחנו נבצע מעקב אחרי המטופלים במסגרת מרפאת שבץ מוחי שנועדה לתת מענה גם לחולים שמופנים מהקהילה".
הטיפול הדחוף בשבץ מוחי כולל תרופה אשר ממיסה את הקרישים אותה יש לתת תוך 4.5 שעות בלבד, מתחילת הסימנים הנוירולוגיים. במקרים מסוימים הטיפול הוא צנתור מוחי, שבאמצעותו משחררים את זרימת הדם במוח.
ברוך מועלם (67) מטבריה, הגיע בשעות הלילה למלר"ד (מיון), מלכה אשתו סיפרה, "היה לו קשה לדבר וקשה לבלוע, הוא לא רצה ללכת לביה"ח... לקח לנו שעה לשכנע אותו להגיע למיון" . ברוך טופל ביחידה לשבץ מוחי, ד"ר ניזאר מסביר, "המזל הוא שברוך הגיע בזמן ותוך פחות מארבע שעות מרגע תחילת הסימנים. הוא קיבל מיד טיפול ממיס קריש דם ואושפז ביחידה, תוך ניטור צמוד של סימנים חיוניים והערכה נוירולוגית כל 15 דקות. לשמחתנו הוא חזר לביתו כשהוא בתפקוד מלא ועצמאי לחלוטין ". מלכה מועלם מסכמת, "לפי הגמגום חשדתי שזה שבץ מוחי, לא ידעתי שיש בפוריה יחידה לשבץ מוחי ואני ממש מברכת על כך. הטיפול בנו היה מאד מהיר ומקצועי, הרופאים השגיחו ובדקו מה קורה אתו כל כמה דקות. הטיפול שהוא קיבל ממש הציל אותו, תודה לאל שהגענו לכאן".
18,000 איש נפגעים בשנה משבץ מוחי בישראל. לכן, מדגישה סנדרה אריש, אחות מתאמת שבץ, מטרת היחידה היא גם להעלות את המודעות של הציבור ושל אנשי הרפואה שיש עכשיו כאן, בפדה פוריה, יחידת שבץ. "אנחנו כאן כדי לתת טיפול אופטימאלי למטופלים. כל מטופל נבדק ע"י פיזיותרפיסט, רופא שיקומי, ריפוי בעיסוק וקלינאי תקשורת".