"שאלת רב"- כנס ראשון מסוגו בנושא התמודדות הצוות הרפואי במצבים בהם מטופלים מבקשים מעורבות והתייעצות עם רבנים לגבי טיפול רפואי, התקיים ביום שלישי, י"ז בטבת, 14.1.20 במרכז הרפואי פדה-פוריה. את הכנס יזמו וארגנו מלכה אמר מדמון מנהלת הסיעוד, וקרן מנדל, מרכזת האיכות .
ד"ר ארז און, מנהל המרכז הרפואי פתח ואמר, "מיסוד הקשר בין הרפואה להלכה נוצר הודות לשילובם של רופאים בעלי השכלה תורנית גבוהה ורבנים בעלי השכלה רפואית רחבה במרכזי מחקר רפואיים-הלכתיים, בקשר דו סטרי בין גדולי הפוסקים לבין רופאים בכירים בארץ ובחו"ל ובהטמעת עקרונות הומניים יהודיים בחוקי בריאות ורפואה של הכנסת...היום אנחנו נכונים יותר מתמיד לחזק את הקשר בין הרפואה להלכה. וניתן לחזקו ע"י הרחבת השיח בין רופאים לרבנים, הקשבה והחלפת דעות. טובת המטופל היא הדבר היחיד שצריך להיות לנגד עיננו. למענו זו חובתנו לשתף פעולה".
הכנס עסק בסוגיה אשר נמצאת בהוויה היומיומית של כל צוות מטפל ובהיבטים החוקיים, הרפואיים וההלכתיים של הנושא ובמרכזו עמד מחקר ראשון מסוגו לגבי עמדות צוות רפואי בנושא "שאלת רב". מלכה אמר מדמון שערכה את המחקר יחד עם קרן מנדל הסבירה, "שאלת רב הוא מונח שמשמעותו שעל כל אדם לבחור את מורה הדרך הרוחני שלו, הרב שלו ולהתייעץ בו בעניינים רוחניים וגם בענייני יומיום. לדוגמא, מטופל מבקש להשהות או לדחות טיפול כיוון שמבקש לשאול רב מה דעתו לגבי הטיפול שמוצע לו. מטופל זה בד"כ יקבל את עצת הרב, לעיתים בניגוד לדעת הצוות הרפואי המקצועי. התכנסנו על מנת לדון בסוגיה חשובה זו כשותפים הרואים את בבריאות האדם ושלמותו הנפשית והרוחנית מטרה שיש לחתור אליה".
מלכה הציגה בקצרה את מסקנות המחקר שכלל 247 שאלונים בקרב אנשי צוות מתוכם 74% אחיות, 24% רופאים. בין המסקנות עלה שאחיות מבטאות עמדה חיובית יותר בהתייחסותן לפניית מטופל לשאלת רב. כמו כן נמצא קשר חיובי בין רמת הדתיות של הנשאל לעמדה חיובית לגבי שאלת רב.
בהמשך היום הרצה הרב הראשי של צפת, הרב שמואל אליהו שליט"א, על ההיבט ההלכתי של שאלת רב ומקומו ברפואה המודרנית והדגיש את חשיבות ההידברות בין הרופאים לרבנים. ד"ר פרליץ מנהל היחידה להריון בסיכון גבוה הדגיש כי "יש למצוא את הדרכים לתקשורת ישירה של הצוות עם הרבנים כדי שהמידע יעבור כולו" ענת רוזנבלום, מנהלת השירות הסוציאלי, הדגישה בהרצאתה את חשיבות השיח המכבד ללא שיפוטיות.
קרן מנדל סיכמה, "ההשתתפות הערה של הצוות אחיות, עובדות סוציאליות ורופאים הייתה מרשימה והצביעה על פתיחות, הקשבה ויכולת לקבל את האחר. המרצים בטאו את החשיבות של שיח מכבד ותקשורת ישירה כשלנגד עיני כולם עומדת טובתו של המטופל".