זכות החולה המבוגר לטיפול שיקומי
שיקום רפואי הוא זכות המעוגנת בחוק ביטוח בריאות ממלכתי (התשנ"ד 1994), ונמצא באחריות קופת החולים בה מבוטח המטופל.
לפי חוק זה, קיימת חובה של הגורם המטפל (קופות חולים) ליידע כל מטופל ומשפחתו על זכויותיו למיצוי פוטנציאל השיקום, לידע את המטופל לגבי ספקי השירות מתוכם הוא רשאי לבחור במסגרת הסדרי הבחירה הנהוגים והמפורסמים בקופה ולהביא לידיעתם את קיומם של גורמים מסייעים – כגון האגודה לזכויות החולה.
במילים אחרות, מטופל רשאי לבחור את המוסד בו הוא יעבור את התהליך השיקומי מתוך רשימת המוסדות (השיקומיים) הנכללים בהסדרי הבחירה של הקופה המבטחת.
צוות המחלקה מהווה משאב ידע לקשישים ומשפחותיהם בכל הקשור למימוש זכויות הקשיש לקבל טיפול שיקומי וישמח לסייע לכל פונה בנושא.
ניתן לפנות למייל: [email protected]
סרטון: "לכל קשיש יש זכות"
"כללי זכאות לבחירת נותן השירותים של הקופה על ידי המבוטחים" - האגודה לזכויות החולה
המחלקה לגריאטריה שיקומית
המחלקה אמונה על שיקום המטופל המבוגר לאחר אירוע חריף שפגע בתפקודו וביכולתו לשרת את עצמו, במטרה להחזירו לתפקוד מרבי בסביבתו הטבעית.
אל המחלקה מגיעים מטופלים לאחר: אירוע מוחי, שברי צוואר ירך ושברי אגן, החלפת מפרק הירך או הברך ומטופלים עם ירידה תפקודית לאחר אשפוז ממושך או ניתוחים.
המטופלים מתקבלים מכל מחלקות המרכז הרפואי, מבתי חולים אחרים ומהקהילה.
תהליך הקבלה למחלקה השיקומית
1. הצגת מסמכים רפואיים למחלקתנו במהלך האשפוז החריף
2. קבלת אישור והתחייבות לאשפוז מהגורם המבטח
3. קבלת אישור המחלקה ליום ושעת ההגעה עם המסמכים הנדרשים.
מטופל המגיע למחלקה עובר תהליך קבלה מסודר על ידי כל הגורמים המטפלים הרלבנטיים, כולל הערכה תפקודית יסודית, רפואית וסיעודית וכן הערכה של משאבים אישיים ומשפחתיים.
מהלך השיקום
צוות המחלקה עובד בשיתוף פעולה תוך ראיית צרכיו של המטופל, במטרה להשיג שיקום מיטבי.
במהלך השיקום קיים דגש על טיפול כוללני באדם ולא רק על שיקום נקודתי של הבעיה הספציפית. בנוסף לבירור אבחנתי קיימת התייחסות רב-מקצועית לאיזון כלל המחלות והתרופות, תוך התחשבות בגורמי אישיות, משפחה וסביבה. כל זאת על מנת להשיג שיקום יעיל ובמטרה להגיע לאיכות חיים גבוהה ככל שניתן. קיימת הקפדה על קשר שוטף עם בני המשפחה והגורמים השונים בקהילה.
במחלקה מונהגת מדיניות של דלת פתוחה. כל מטופל ומשפחתו יכולים לקבל מידע ממנהל המחלקה, מהרופאים ומצוות השיקום הרב מקצועי.
שחרור מהמחלקה
מועד השחרור נקבע כאשר הצוות הרפואי וחברי מקצועות הבריאות משוכנע על בסיסי מדדי שיקום שונים כי התהליך השיקומי הגיע לידי מיצוי ואין צורך יותר במסגרת שיקומית (מצב זה נקרא "פלאטו" והמשמעות היא שהאדם מיצה את התהליך השיקומי במסגרת אשפוז). קביעת המועד הסופי היא החלטה של צוות המחלקה והשחרור נעשה בתיאום עם המטופל, משפחתו והגורמים המטפלים בקהילה.
צוות המחלקה
כולל רופאים מומחים ברפואה פנימית וגריאטריה, אחיות עם ניסיון אקדמי וקליני בטיפול בחולים מורכבים בכלל ובאוכלוסייה הקשישה בפרט, צוות פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, קלינאי תקשורת - בעלי ניסיון עשיר ומגוון בטיפול באוכלוסייה הבוגרת, לצד תזונאית, עובדת סוציאלית, עובדת תעסוקה ומטפלות מיומנות המנוסות בטיפול באוכלוסיה המבוגרת
המחלקה השיקומית מונה 18 מיטות, עם תוכניות להרחבה בעתיד.
שרות ייעוץ גריאטרי
רופאי המחלקה מייעצים לכל מחלקות האשפוז בבית החולים המטפלים בקשישים. בין היתר עוסקים בקידום הטיפול בקשיש המאושפז, סיוע במינוי אפוטרופוס ושחרור מוקדם ככל האפשר, כולל קישור לשירותים הקהילתיים. כמו כן ממליצים ומפנים מטופלים בעת הצורך לאשפוז ממושך במחלקות לשיקום גריאטרי, מחלקות סיעודיות, מחלקות סיעוד מורכב ולמערך אשפוז הבית של הקופות השונות.
הוראה המחלקה מהווה משאב הוראה מוביל בצפון בכל הקשור לרפואת הגיל המבוגר.המחלקה מהווה מרכז הוראה לסטודנטים לרפואה מהפקולטה לרפואה בצפת, וכמו כן לסטודנטים לסיעוד, פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, עבודה סוציאלית וקלינאות תקשורת. במהלך שהותם במחלקה נחשפים הסטודנטים למגוון רחב של מטופלים עם בעיות גריאטריות שכיחות. בנוסף, מוכרת המחלקה לצורך התמחות ברפואה גריאטרית בשילוב עם המחלקה לגריאטריה חריפה במרכז הרפואי זיו בצפת.
הגיל השלישי - מידע מאתר כל הבריאות, משרד הבריאות
חזור לראש העמוד