שם מחלקה : יילודים

מנהל/ת מחלקה

ד"ר סעב רונק

אח/ות אחראי/ת

גב' גילת יגנה

  • מידע כללי

  • צוות המחלקה

  • אקדמיה

  • דפי מידע

מחלקת התינוקות במרכז הרפואי הינה מחלקה חדישה ומרווחת, היכולה לקבל ולטפל בכ- 50 תינוקות בריאים שנולדו במועד בלידה רגילה, לידת שולפן ריק או בניתוח קיסרי.
בתוך מחלקת תינוקות נמצאים גם תינוקות הזקוקים לניטור סימנים חיוניים מסיבות שונות: פגים גבוליים מעל שבוע 35 במשקל מעל 2 ק"ג.
צוות המחלקה כולל רופאים מומחים לטיפול ביילוד ובפג, אחיות מיומנות בעלות הכשרה גבוה בטיפול בילוד ופג, מדריכות ויועצות הנקה. לרשות המחלקה עומד צוות רב מקצועי של בית החולים הכולל רופאים מומחים יועצים בתחומים שונים: מרפאות בעיסוק, פיזיוטרפיסטיות, קלינאי תקשורת ועוד.
התינוק ומשפחתו מקבלים טיפול 24 שעות ביממה החל מרגע הקבלה למחלקה ועד לשחרור, הכולל קבלה סיעודית ורפואית לתינוק, טיפול שוטף, הדרכה להנקה ולטיפול בתינוק וכן הדרכה פרטנית בשחרור הילוד לביתו.
צוות האחיות והרופאים שמח לעמוד לשירותכם בכל שאלה או בעיה ולהעניק טיפול תוך הקשבה והיענות לצרכים המיוחדים של המטופלים. תמיד ניתן לקבל הסבר והדרכה על הנקה וטיפול בילוד.
 
במחלקת תינוקות של המרכז הרפואי ישנם סוגים שונים של ביות לאם ולתינוק ומאפשרים לאם להחליט לפי רצונה.
בביות חלקי או גמיש התינוק מתקבל בתינוקיה, ולאחר תהליך הקבלה התינוק נמצא עם האמא במשך כל שעות היום כשבלילה הוא חוזר לתינוקיה. במשך שעות היום האמא יכולה להשאיר את התינוק בתינוקיה לכמה שעות אם ברצונה לנוח או לקבל טיפול רפואי במחלקת יולדות.
בביות מלא או אפס הפרדה התינוק מתקבל ליד האמא ושוהה לידה ביום ובלילה עד לשחרור. כל הטיפול בתינוק נעשה על ידי האמא וע'י האחות ליד האמא.
לרשות היולדת יעמוד הציוד הנדרש לטיפול ביילוד הכולל: ביגוד ראשוני, שמיכה, חיתולים, טיטולים, קרם החלתה, מגבונים, בקבוקים וציוד לשאיבה (על פי הצורך).

לשיטת הביות מלא/אפס הפרדה מספר יתרונות:
 • האפשרות לטפל בתינוק בהדרכת האחות ולרכוש ניסיון בטיפול
 • ההורים יוצאים מנוסים יותר בטיפול בתינוק וחוששים פחות
 • יש תנאים טובים יותר להנקה מוצלחת
 • האמא לומדת לזהות סימני רעב מוקדמים אצל התינוק ולהניק אותו לפני שיבכה
 • תינוק רגוע יותר ואמא בטוחה יותר ביכולתה להניק לא לפי "שעות הנקה" אלא לפי דרישת התינוק.
 • יש פחות הגבלות על המצאות בן הזוג בחדר יולדת

סרט: חווית הלידה במרכז רפואי צפון  


מהלך אשפוז צפוי

 • ילוד שנולד במועד, לאחר הריון ולידה תקינים שוהה עם אימו כשעתיים בחדר לידה ולאחר הנקה ראשונה מועבר ע"י מיילדת בליווי אביו (תלוי ברצונו) למחלקת יילודים. משך אשפוז בתינוקייה לילוד בריא לאחר לידה רגילה הוא 48 שעות.
 • ילוד שנולד בשבוע לידה 35 - 37 שייך לקבוצת פגים גבוליים, לכן מועבר מחדר לידה למחלקה עד שעה ממועד הלידה. ילודים אלה רגישים לקור ולשינויים ברמות הסוכר, ולכן יש להקדים את תהליך הקבלה שלהם למחלקת ילודים. לפעמים, כתוצאה ממחלת אם, תרופות שהאם מקבלת, אבחנות תוך רחמיות או ממצאים בבדיקה הראשונה צריך לקחת בדיקות דם נוספות או לבצע בדיקות הדמייה שונות . זמן האשפוז במחלקת ילודים בקבוצה זו, לעיתים ארוך מהרגיל. וזאת על מנת לעקוב אחר תופעות פגות אפשריות, כגון: צהבת, ירידה במשקל, קשיי אכילה. זמן האשפוז הממוצע הוא 4 - 5 ימים, בהתאם למצב הרפואי. ההורים יקבלו עדכון לגבי מצבו של הילוד ולגבי מועד שחרורו.
 • ילוד שנולד בניתוח קיסרי, מגיע ישירות מחדר ניתוח למחלקה. בניתוח קיסרי מתוכנן בו האב יכול להיות נוכח, האב ממשיך ללוות את התינוק מחדר ניתוח למחלקת ילודים. משך אשפוז בתינוקייה לילוד בריא לאחר לידה קיסרית הוא 4 ימים.

קבלת ילוד

עם קבלתו למחלקה, עוקב הצוות הסיעודי והרפואי אחר מצבו של התינוק כדי לאמוד את הסתגלותו לחיים החדשים מחוץ לרחם ולהעניק לו טיפול במידת הצורך.
הטיפול בילוד בקבלתו לתינוקייה כולל אומדן והערכה ראשוניים ע"י הצוות הסיעודי, חימום, משקל, היקף ראש בדיקת רופא ילדים, מתן משחת עיניים אנטיביוטית, מתן ויטמין K, מתן חיסון נגד דלקת כבד נגיפית מסוג B ,רחצה ראשונה וטיפול בחבל הטבור.
על מנת להתאים את הטיפול בילוד לרצון ההורים ולהשקפת עולמם, אנו נענים לבקשות מיוחדות של ההורים כגון: הנקה בלעדית, אי מתן מוצץ, הימנעות ממתן חיסונים, הימנעות מרחצה או הימנעות מכל טיפול אחר ביילוד הבריא. הטיפולים הנ"ל נעשים לפי הסכמת ההורים וחתימתם בטופס ייעודי שמקבלים בחדר לידה.
כאשר תינוק בשל או פג גבולי זקוק לטיפול מיוחד או לטיפול נמרץ, הוא מועבר ליחידה לטיפול נמרץ יילודים הסמוכה.

כשהיולדת מקבלת את חדרה במחלקת יולדות, אחות ממחלקת ילודים תביא לאם את תינוקה, תבצע זיהוי ראשוני עם האם והאב ע"י אימות ידוני הזיהוי שעל ידו ורגלו של התינוק.
אחד היתרונות הגדולים של התינוקייה שלנו, הוא אפשרות לביות מלא, חלקי או גמיש על פי רצון היולדת. במסגרת זו מעניק צוות הסיעודי הדרכות והסברים בנושאים של הנקה נכונה, הלבשת ורחצת ילוד, טיפול בגדם של חבל הטבור, מעקב אחרי הפרשות, בטיחות בטיפול היילוד, חום היילוד וטמפרטורת החדר.
חלק מהתינוקות הזקוקים להשגחה נוספת ו/או טיפולים מיוחדים, יישארו במחלקה ויקבלו את מלוא הטיפול הסיעודי והרפואי לו הם זקוקים, תוך כדי שיתוף ההורים על המצב.


הדרכה להנקה

מתבצעת על ידי אחות יועצת הנקה ומדריכה להנקה באופן פרטני לכל יולדת וכן הרצאה קבוצתית 3 פעמים בשבוע בשעות הבוקר ובנוסף אחיות ממחלקת ילודים מדריכות להנקה כל היום.

שחרור היילוד:

ביום השחרור כל ילוד נבדק ע"י ניאונטולוג בכיר שמסכם את שהותו במחלקה, מנחה את ההורים לפנות לרופא מטפל בקהילה להמשך מעקבים/בירורים/הדמייה/טיפולים מיוחדים, או מזמין את הילוד למעקב למרפאות חוץ של המרכז הרפואי.
אחות המחלקה משלימה את הבדיקות רוטיניות ומדריכה את ההורים באופן פרטני על:
• טיפול בילוד כולל: הנקה, האכלה, השכבה (תנוחות), החתלה, רחיצה, הפרשות, טיפול בטבור, הלבשת הילוד, וויסות טמפרטורת החדר לפי עונות השנה.
• הפניה למסגרת רפואית, כגון: תחנת אם וילד ("טיפת חלב") ו/או מעקב רופא ילדים.
• חשיבות מעקב אחרי רמת הבילירובין בדם.
• בדיקת סקר ילודים
• בדיקת סקר שמיעה

אגרת להורים ביחס לברית המילה

סרטון טיפת חלב

מנהלת המחלקה: ד"ר טטיאנה סמולקין

אחות אחראית: גב' גילת יגנה
סגנית אחות אחראית: גב' מריאן נאבסו
ד"ר ילנה צ'ולסקי - רופאה בכירה, ניאונטולוגית
ד"ר שמואל מייזלר - רופא בכיר, ניאונטולוג
ד"ר ראונק סעב - רופא בכיר, ניאונטולוג
ד"ר טטיאנה לייבזון - רופאה בכירה, ניאונטולוגית
ד"ר טטיאנה דולגונוב - רופאה
ד"ר נטלי שייקביץ - רופאה
אחיות מדריכות קליניות: טל שולמית, בר סיגל, ווטרסון אילנית
יועצות הנקה: אירנה קרסנושוק, סלאם נעאמנה, טל שולמית
עובדת סוציאלית: רבאב קאדרי
מרפאות בעיסוק: חני אלון, אמאני אבו אחמד, אחלאם עזאיזה
פיזיותרפיסטיות: תמר עמירם, פאטמה חוג'יראת
קלינאי תקשורת: טנוס טנוס, אריג' אבו שקארה
דיאטנית: שיר ערקי

מזכירה: נורה אפשייב

 חוקר ראשישם המחקר
  
 ד"ר טטיאנה סמולקין גורמי סיכון לאלח דם מוקדם הנגרם מחיידקים גרם שליליים רב עמידים בילודים בשבוע הראשון לחיים בישראל - מחקר מקרה ביקורת
  
ד"ר טטיאנה סמולקיןמחקר התערבותי לאבחון גורמי סיכון סביבתיים, ביו-פיזיים, וקשורים לאורח חיים בתחלואה באסטמה של עור אצל ילדים
  
גילת יגנההערכת כאב לילוד שנולד בלידת שולפן ריק